top of page
  • WCD

Miten bakteerit liittyvät hotspottiin?

Päivitetty: 21. tammik. 2022

Hotspot on useimmiten koirilla esiintyvä kostea ihotulehdus. Monien ihosairauksien tavoin, bakteerit ja niiden loitolla pitäminen ovat isossa roolissa hotspottien synnyssä, etenemisessä sekä tietenkin hoidossa.

Bakteerit eivät suoranaisesti aiheuta hotspotteja, vaan koiran iho voi esimerkiksi pehmetä kosteuden vuoksi, jolloin bakteerit pääsevät kulkeutumaan ihon läpi ja kosteissa olosuhteissa lisääntymään nopeasti. Usein hotspotit lähtevät liikkeelle esimerkiksi kutisevaan ihoon kohdistuneesta mekaanisesta raapimisesta, hankauksesta tai puremisesta (1). Rikkoutuneelle iholle kantautuu tulehduksen aiheuttajabakteereita esimerkiksi kynsistä, turkista tai hampaista, jotka aiheuttavat lisää kutinaa ja raapimista, jolloin vaurioitunut ihoalue saattaa kasvaa hyvin lyhyessä ajassa. Mikrobit ovat usein osa eläimen omaa bakteerikantaa ja eivät aiheuta terveelle ja vastustuskykyiselle iholle vaaraa/tulehduksia.


Yleisin hotspoteissa tulehdusta aiheuttava bakteeri on Staphylococcus pseudintermedius. Bakteeri on erittäin yleinen ja löytyy luontaisesti jopa 90 %:lla koirista (2). S. Pseudintermedius bakteeri on erittäin vastustuskykyinen nykyisille käytössä oleville antibiootteille (6). Antibioottien sijaan vaihtoehtoisten hoitomuotojen käyttöä ihosairauksien hoitoon on suositeltu useassa eri tutkimuksessa (3,5,6), jotta bakteerikannat eivät muuntautuisi antibiooteille vastustuskykyisiksi. Samaa suosittelevat Grönthal et al. (5), jotka omassa tutkimuksessaan käsittelivät suomalaisissa koirissa esiintyvää S. pseudintermedius kantaa ja etenkin antibioottiresistenttien kantojen osuutta. Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa jopa 14 % koirilla löytyneistä S. pseudintermedius varianteista oli jo MRSP-kantoja (metisilliinille vastustuskykyisiä), joten tarkka hygienia esimerkiksi eläinlääkäreiden vastaanotoilla tai hoitotuotteiden osalta on erittäin tärkeää mikrobien eläimeltä toiselle välittymisen ehkäisemiseksi.


Vaihtoehtoisena hoitomuotona voidaan hotspottien hoidossa käyttää myös UVC:ta haava-alueen pitämiseksi puhtaana bakteereista. Monesti akuutti ihotulehdus varsin kivulias hoitaa, jolloin haava-alueen käsittely voi olla hankalaa. Bakteerit pystytään desinfioimaan UVC-valon avulla erittäin tehokkaasti haavasta ja UVC-hoito on eläimelle kivutonta. UVC-säteily soveltuu myös MRSP -kantoihin, sillä bakteerit eivät kykene muodostamaan UVC:lle vastustuskykyä.


Ennen UVC-desinfiointia, haava-alue ja sen reunamat puhdistetaan puhtaan (juomakelpoisen) veden avulla ja alueen reunamilta pyritään leikkaamaan karvat, jotka saattavat kulkeutua haavaan. Karvat hautovat haava ja huokoinen rakenne antaa bakteereille paremman piilopaikan esimerkiksi puhdistusnesteitä vastaan. UVC-haavanhoitolaite auttaa myös haavan ympäristön karvapeitteisen osion mikrobikuorman vähentämisessä. Karvapeitteen tavoin erilaiset huokoiset tekstiilit antavat bakteereille hyvän suojan ja ovat hankalasti puhdistettavia. Staphylococcus pseudintermidiuksen tappamisesta kankaista on saatu lupaavia tuloksia UVC:n avulla (4) suihkutettaviin puhdistusnesteisiin verrattuna.


UVC:n avulla hotspottien bakteerit pystytään desinfioimaan tehokkaasti ja hellävaraisesti. Lue lisää UVC-desinfioinnista tutkimus ja teknologia-sivustoltamme.Avainsanat: Hotspot, akuutti dermatitis, akuutti ihotulehdus, pyotraumatic dermatitis.

635 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page