top of page
  • WCD

Pitkittynyt kurarupi hevosten selässä hoitoa nopeasti- Tarinoita kahdesta eri hevosesta

Päivitetty: 20. toukok.
Kurarupi eli dermatofiloosi on hevosella (esiintyy myös muilla eläimillä) esiintyvä bakteeriperäinen ihosairaus, jossa hevoselle ilmestyy rupia selän, kaulan tai esimerkiksi jalkojen alueelle. Märkivät ruvet syntyvät, kun bakteerikasvusto pääsee esimerkiksi loimen alla kosteissa olosuhteissa lisääntymään ja haavan tai ihovaurion vuoksi kulkeutumaan ihon läpi ja aiheuttamaan tulehdusta.


Minna Moilasen sekä Nyyti Timosen hevosilla oli molemmilla pitkäaikaiset kuraruvet selässään. Hevosilla oli pitkään (Timosella jopa useiden kuukausien ajan) testattu erilaisia shamppoita ja muita keinoja kuraruven hoitoon, eikä rupia oltu saatu häviämään. Molempia hevosia hoidettiin Led Futuren WCD-haavanhoitolaitteella ja tulokset olivat erittäin positiiviset.


Tässä Minna kertoo omin sanoin facebook-päivityksessään laitteen käytöstä:


"Mun yhdellä hevosella on ollut jo pitkään ns kurarupea pitkin selkää ja lautasia. Mulla on tässä 30 vuoden aikana tullut näitä samanlaisia tapauksia vastaan muutamia. Tuntuu että jokaisella on ollut sama juttu, mitkään pesut ei auta, ei ole tarttuva sieni, on kokeiltu kaikki mahdollinen ilman tuloksia. Talvella loimittaminen selvästi pahentaa tilannetta. Ruven kun rapsutat pois jää tilalle ihan selvä haava, ja parin päivän päästä siinä on uusi rupi. Toisilla ruvet ovat ihan kivuliaat, toisilla ei mainittavasti, mutta kaikilla vaiva helpottui ja hävisi itsekseen kesän tultua. Tässä kuraruvessa on myös se hankala puoli kun on selässä laajalla alueella, sitä on hankala hoitaa aineilla, joutuu läträämään vaikka kuinka ja paljon ja sen jälkeen kaikki loimet ym on rasvassa ja kaikenmaailman tököteissä.

Nyt onnekseni sain kokeiluun tällaisen uuden haavanhoitolaitteen. Hoidin tätä kurarupea noin viikon päivät, kaksi kertaa päivässä, ja tulokset ovat hämmästyttävät! Ruvet lähti pois jo ihan muutaman päivän sisällä, ja mikä parasta, ne ei enää tulleet takaisin! Ensimmäinen hoitotoimenpide mikä oikeasti toi avun!

Tämän hoitojakson aikana sitten yksi meidän hevosista karkasi toisen tarhaan ja kuinka ollakaan, potkaisi hokkikengällä kunnon ventin kaverille. Pääsin siis hoitamaan tätä haavaa ihan tuoreeltaan tällä laitteella, ja kolmessa päivässä ero oli huikea!

Suosittelen lämpimästi, täältä voit käydä kurkkaamassa mikä se on ja miten toimii; Laite oli hyvin helppo käyttää, näppärä ja nopea näinkin isoille alueille. Hinta on kohtuu korkea, mutta sitä saa myös vuokralle. Ohessa vielä kuvat omista hepoista ennen ja jälkeen hoidon. Rupia oli hankala kuvata kun en halunnut klipata pollea, mutta kommenteissa videolta ehkä saa selvän." -Minna Moilanen


Alapuolella näkyy ympyröitynä kuvia kuraruvesta karvapeitteen alla ennen hoitoa.

Kurarupi hevosen selässä, desinfiointi UVC-laitteella

Video ennen hoitoa, jossa kampaan tarttuu rupien märkää sekä irtoavia karvoja.

Video käytön jälkeen, jossa ruvet ovat lähteneet pois ja iho parantunut.

Alla kuvapari orivarsan haavan paranemisesta. Kuvassa 3 päivän hoito.
Nyyti Timosen hevosella kurarupi oli vielä pahemmassa kunnossa ja laajalla alueella. Laitetta käytettiin 2 kertaa päivässä ja tulokset olivat erinomaiset. Nyytin omin sanoin "Ihan huippu laite" , "Kaks päivää, niin alko ruvet irtoamaan, en voi käsittää". Alla ennen ja jälkeen kuvia kuraruven hoidosta. Alla olevissa kuvapareissa on ennen ja jälkeen kuvia kolmen päivän hoidon jälkeen. Vasemmalla ennen oikealla jälkeen.
Blogin kirjoittamisen aikaan, kummallakaan hevosella kuraruvet eivät olleet tulleet takaisin, vaan hoito oli auttanut myös pitämään kurarupia pidempään poissa.


WCD-haavanhoitolaitteen teho perustuu siihen, että lyhytaallonpituuksisen uv-valon (UVC) avulla ihoinfektioalue desinfioidaan ulkoisista patogeeneista. UVC-säteilystä ei jää saippuan tavoin iholle tahmeita kerroksia ja hoito on eläimelle kivutonta ja turvallista (lue tästä aiempi blogitekstimme UVC-tutkimuksesta).


Alla olevassa kuvassa havainnoitu laitteen käyttöä. Laitetta pidetään ilmassa paikallaan noin 3 cm päässä eläimen ihosta. Yksi hoitokerta kestää 10s, jonka aikana saadaan desinfioitua noin 3cm*13cm alue. Tämän jälkeen laitetta siirretään sivulle ja käsitellään 10s uutta aluetta, pitäen laitetta paikallaan.


Oletko kiinnostunut laitteesta? Haluatko vuokrata laitteen kuraruven hoitoon? Kerromme mielellämme lisää: 044 7771705 tai otto.laitinen@ledfuture.fi

UVC-desinfiointilaitteella hevosen selässä olevan kuraruven hoito
Kurarupi hevosella UVC-desinfiointilaite

403 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page