top of page
uvc-valo Tutkitusti tehokas haavanhoidossa
Image by Braňo

Hur dödar UVC mikrober?

UVC-ljus är en mycket undersökt och erkänd mikrobiell desinfektionsmetod som används till exempel på sjukhus, livsmedelsindustrin och laboratorier för att kontrollera den mikrobiella balansen.

Ultraviolett C-ljus är det kortaste ultravioletta ljuset, 100-280nm. I naturen filtreras det helt in i ozonskiktet och atmosfären och når inte jordytan.

.

UVC-ljus har en stark effekt på att eliminera mikrober. Den är baserad på ljusets förmåga att förstöra reproduktionsförmågan hos deras DNA och RNA. När mikrober inte kan föröka sig dör de.

.

UVC-ljus fungerar på alla kända virus och bakterier, samt mögel och svampar. Det förstör också den sk nosokomiala bakterier och antibiotikaresistenta bakterier.

Användning av UVC vid behandling av sår

Svider inte, orsakar inte skador på djurets celler

Med hjälp av UVC kan patogenerna som orsakar inflammation hållas på en låg nivå vid regelbunden behandling, så att djurets egen kropp får en bra utgångspunkt för att läka såret. Mikrober bildar inte immunitet mot UVC, till skillnad från till exempel antibiotika, då kan bakteriestammar som är resistenta mot antibiotika födas. UVC-strålning fungerar även på antibiotikaresistenta bakterier.

.

Även om UVC-strålning är effektivt mot patogener, tränger inte UVC-strålning genom cellväggarna i djurets egna celler.

Science Lab
bottom of page